DÜĞÜN ÂDETLERİ
Evlenecek gençlerin, ya birbirleriyle görüşüp anlaşarak yada görücü usulüyle, erkek yakınları damadın da kızı görmesi için büyüklerin gözetiminde, görüşmeleri sağlanır.
Her iki taraf olumlu fikir belirtirse erkek tarafı, aile büyüklerinden hatırı sayılır olanlarını alarak önceden belirlenmiş bir akşam kız tarafının evine dünürcü olarak giderler. Damat tarafının sözcüsü, -ailenin büyüğü- kızın velisi olan şahsa: “Allah’ın emri ve Peygamberin kavliyle oğlumuz falancaya kızınız filancayı istiyoruz.” der. Kız tarafı da dünürcülere: “Allah’ın emri ve Peygamberin kavliyle oğlunuz filancaya kızımız filancayı verdik.” derler. Peşinden damat yakınlarına kahve ikram edilir. O akşam yüzük-nişan tarihi ayarlanır.
Nişan-yüzük takma, iki aile arasında olabileceği gibi eş dost ve sevenlerinin katılımıyla da olabilir. Bu arada, damat tarafı belirli günlerde gelinlerini görmeye giderler. Gittiklerinde hediyeler götürürler.
Düğün tarihi, tarafların rızasıyla kararlaştırılır.
Perşembe akşamı, damat evinde dikilen bayrakla ve çalınan davul-zurna ile düğün başlamış olur. Davullar-sazlar çalınır, gençler oyunlar oynar, halaylar çeker.
Cumartesi öğleden sonra, iki tarafın da tüm akrabaları toplanıp geline takılar takılır, hediyeler verilir, nikah kıyılır. Aynı akşam kız evinde kına gecesi olur. Kına gecesinde, erkek tarafı mum, düğün çerezi ve kına getirir. Bilinen ilahiler ve dualar eşliğinde gelinin eline kına yakılır. Kına yakan kişi “bahşiş” ister. Bahşiş alındıktan sonra kına yakılır, çerez dağıtılır, gelin ağlatılır, oyunlar oynanır.
Kız evinde çeyiz bir tutanakla tespit edilir. Çeyiz yazacak olan kişi, “Kalem yazmıyor” deyince, ona hediye verilir. Çeyiz yazarken birinci madde olarak Kur’an-Kerim yazılır ve karşısına fiyat yazılmaz.
Çeyiz yazılırken mahallenin gençleri yazıcıların odasına baskın yapar. Buna “Zirzop” denir. Bu baskını yapanlara verilen bahşişle gençler, bir şeyler alıp kendi aralarında eğlenirler.
Pazar günü sabahı, gelinin çeyizi damat evine götürülür. Daha sonra gelini almak için davul ve zurna eşliğinde kız evine gidilir. Gelinin kardeşi, gelinin beline kardeş kuşağını bağlar. Gelin evden alınır. Yollarda gelin arabasının önünü kesen çocuklara içerisinde bir miktar para olan zarflar atılır. Gelin eve girerken inadı kırılsın diye bir çanak-çömlek kırdırılır. Gelinin indirildiği gün ikindi vakti damat tarafı, bütün düğün davetlilerine “güveyi önü” adı verilen bir düğün yemeği verir.
Ertesi gün öğleden sonra damat tarafı hediyeler verir, takılar takar. Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur.
Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
DÜĞÜN DAVETİYE ÖRNEKLERİ
Sevdik, beğendik, söz verdik birbirimize
Bu mutlu günümüzü müjdeleriz size
Bekleriz hepinizi, ailece düğünümüze (nişanımıza)
* * *
Biz kenardan gidelim , yol sizin olsun
Biz pınardan içelim, su sizin olsun
Belki gelemezsiniz, sağlık olsun
Biz evleniyoruz, haberiniz olsun
* * *
Biz yuva kuruyoruz ileriki günlere
Bizleri sevenler, gelsin mutluluğumuzu görmeye
* * *
Dilekleri : İki cihanda mutlu olmak
Arzuları : Düğünde (nişanda) sizleri de aralarında görmektir.
* * *
Evlendiriyorlar bizi,
“Olur!” diyenler, sağ olsun;
En mutlu günümüze.
Bütün dostlar buyursun.
* * *
Pembe giyer, hayal olurum.
Yeşil giyer, doğa olurum.
Mavi giyer, deniz olurum.
Beyaz giyer, gelin olurum.
* * *
........ ile ..........
Rabb’im bir yuva kurdur bize
Sizler de buyurun düğünümüze.
* * *
Tarih : .../../ 2001 Perşembe günü başlayıp
.../../ 2001 Pazar günü sona erecektir.
Kız Evi Adresi :
Töre : Cumartesi günü saat 15’te
Yer : . . . . . . . . . . Salonu
Kına gecesi : Cumartesi akşamı saat : 20.30’da
Yer : . . . . . . . . . Salonu
Ev Adresi : . . . . . . . . .. . . . . . . Alaca
Oğlan Evi Adresi :
Yemek : Pazar günü saat : 13.30’da
Yer : . . . . . . . . Salonu
Töre : Pazartesi günü Saat : 13.00’te
Yer : . . . . . . . . . Salonu
Ev Adresi : . . . . . . . . . . . . . . . . Alaca